Hasznos tanácsok

Orvosi ellátás

Külföldi állampolgárok számára az orvosi ellátás térítésköteles – a sürgősségi esetek kivételével. Az olaszországi tartózkodás időtartamára kötött baleset -, betegség -, és poggyászbiztosítás azonban fedezetet nyújt az esetlegesen szükségessé váló orvosi ellátásra. Ezért ajánlatos ilyen biztosítást kötni az utazás előtt.

Valuta

Olaszország hivatalos pénzneme az Euro (EUR). A bankokban és a pénzváltókban váltanak Forintot Euróra, de célszerűbb Magyarországon pénzt váltani, mert Olaszországban kevesebbet adnak érte. Bankok nyitva tartása: H – P: 08:00 – 13:00, 15:00 – 16:15
A pénzkiadó automaták elfogadják a nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat (EC/MC, Visa), a pénzváltás pedig a pénzkiadó automata bankjának aktuális Forint – vételi árfolyamán történik.
A nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat (MC/EC, Visa, Amex, Diners) az üzletekben és a legtöbb étteremben elfogadják.

Üzletek

Üzletek nyitva tartása: általában 09:00 – 12:30 és 15:30 – 19:00 a hét minden napján, a nyári főszezonban egyes üzletek 23:00 óráig tartanak nyitva. Ettől persze némileg eltérhetnek az egyes boltok nyitva tartásai.
A kempingben lévő szupermarket is a hét minden napján nyitva van, és a fent említett bankkártyákkal is fizethetünk a pénztárnál.
Valamivel olcsóbban vásárolhatunk élelmiszert a Grado belvárosának szélén elhelyezkedő „Eurospar” áruházban, amelynek kínálata a magyarországi „Interspar” áruházakéhoz hasonló.

Piac

Grado-ban és a környező városokban minden héten van piac. Hétfőn Palmanová-ban, szerdán Ronchi del Legionari-ban, csütörtökön Cervignano del Friuli-ban, pénteken Gomars-ban, szombaton pedig Grado-ban.

Telefon

Olaszországból Magyarországra a 0036, vagy a +36, előhívószám tárcsázásával telefonálhatunk. Az érmével vagy telefonkártyával működő nyilvános készülékek igénybevételét javasoljuk, melyek a kemping területén is több helyen megtalálhatók. Telefonkártya a dohányboltokban („tabaccheria”) kapható. Mobiltelefonnal is bárhol tudunk telefonálni Olaszországban, mobilszolgáltatónk tarifái és feltételei alapján.

Linkek

A kemping honlapja:http://www.puntaspin.it/
Üzemanyag árak:http://www.autoklub.hu/content/
Magyar – olasz szótár:http://www.etranslator.hu/magyar-olasz
Térkép:https://www.google.hu/maps/place/Grado
A helyi régió:https://hu.wikipedia.org/wiki/Gorizia_megye
Időjárás:https://www.meteoblue.com/hu
Ha magyar ügyvéd kell:http://www.drkmolnar.hu