.

Grado az „arany szigete”

A Trieszti-öbölben, az olasz Adria Magyarországhoz legközelebb eső részén található, hídon megközelíthető szigetet amolyan kis Velenceként tartják számon lagúnáival, hangulatos utcáival. Gradót a szárazfölddel két hosszú autóshíd köti össze: az egyik Aquileia, a másik Monfalcone-Trieszt felől. A történelmi városmagban hangulatos utcácskák, éttermek, borozók várják az utazót. A Gradoba látogatóknak érdemes Lagoon városát is felkeresniük. A Grado és Aquileia közötti vízi út mentén számos apró – néha csupán néhány tíz m2 – területű szigetecske található. Grado jellegzetes csónakjaival még nagyobb élményt nyújt Lagoon szigeteinek megismerése.

 

Grado a XIX. század legvégén jutott a divatos fürdőhelyek sorába. Jódban és ásványi sókban gazdag homokja, a tengervíz só koncentrációja, termálvize, s egészséges természeti környezete miatt évszázados hagyományokra visszatekintő klimatikus gyógyhely, napjainkban pedig egy kulturált, de kisvárosias jellegét megőrzött tengerparti üdülőhely. Tengerpartja több mint húsz kilométer hosszú. Finom aranyhomokja (központi strand) és nagyon lassan mélyülő, sokáig sekély vize miatt a kisgyermekes családok paradicsoma. Számos termálfürdő áll továbbá az idelátogatók rendelkezésére. Az egészség-központ fűtött uszodával, szaunával, törökfürdővel várja az idelátogatókat.

 

A román kori alapokra épült városka nem csupán a wellness és a pihenés központja, de ókori történelmi emlékekben gazdag tengerparti város is, amely számos látnivalót kínál az idelátogatóknak.

A kétezer éve lakott sziget eleinte Aquileia kikötője, majd vetélytársa volt. A kisváros történelmi központja, Grado Vecchia az 5. században alakult ki. A római erődítmény, a Castrum nagyjából 360 X 90 méteres, téglalap alakú terület volt, megerősített falakkal, tornyokkal. Itt épültek az első templomok. Az óvárosban egymás közelében álló két ősi templom közül a kisebbik a Santa Maria delle Grazie, a nagyobbik a Szent Eufemia mártírnak szentelt háromhajós katedrális. Utóbbi mellett áll a Battistero, a keresztelőkápolna. A Centro Storico, a történelmi városközpont a sziget délnyugati sarkát foglalja el, tőle északra és keletre szállodák és apartmanházak állnak. A sziget keleti felében található a Pineta negyed. A két beépített terület között üres, homokos térség van, a part mentén sportpályákkal.

Mit érdemes megnézni?

A Punta Spin **** kemping kirándulások jó kiindulópontja!

Aquileia
Aquileia a kempingből kézenfekvő átlátogatni a mintegy 6 km-re lévő Aquileiába, amelyet az UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai öröksége részének nyilvánított. Aquileia a római birodalom egyik legfontosabb kikötője és egyik legnagyobb városa volt. A megannyi régészeti emlék, múzeum bizonyítja az egykori nagyváros (i. e. II. századtól az V. századig) gazdagságát. Aquileia fő nevezetességét a XIV. században befejezett bazilika rejti. Itt látható, az egykori ókeresztény templom Olaszországban is egyedülálló méretű mozaik együttese. A várost 452-ben Attila hunjai rabolták ki, s rombolták le. Egy, a lováról hátrafelé nyilazó magyar harcost a bazilika altemplomában rajz örökíti meg.

Palmanova
Palmanova egy ritkaságnak számító vár-város, amely csillag alakú, erődszerű struktúrájáról híres. Palmanovát a Velencei Köztársaság alapította 1593 október 7-én, mint modern katonai erődöt. Több száz éve mérnöki pontossággal tervezték meg a szabályos kilencszögű, helyenként 40 méter vastag városfallal körülvett települést, amelybe három kapun lehetett (s lehet ma is) csak bejutni s valamennyi utcája a központi térre fut be. Érdemes megnézni a hatszögletű központi téren elhelyezkedő, XVII. században épült katedrálist. 1960-ban a várost nemzeti műemlékké nyilvánították.

Cividale
Cividale a smaragdzöld színű Natisone folyó partján elterülő, Julius Caesar alapította Cividale a középkorban a longobárdok fővárosa volt. Szűk utcácskáival, hangulatos tereivel, középkori templomaival, kilátóival, kelták és longobárdok történelmi nyomait őrző köveivel turisták kedvelt úti célja. Cividale szimbóluma a XV. századi Ördög híd, amely egy sziklatömbre épült, s a legenda szerint maga az ördög hajította oda. A város híres a környéken termelt borairól is. Népszerű eseményei: a Dómban az Epifania (Vízkereszt) ünnepe januárban, a San Donato templomban a Palio (középkori lovasverseny) augusztusban, Közép-Európa művészeti fesztiválja, a Mittelfest pedig júliusban. Ez utóbbi tizenkét éve minden évben június közepén kerül megrendezésre, s a magyar születésű író, rendező Pressburger György – a budapesti Olasz Intézet korábbi igazgatója – szervezi.

Gorizia
Gorizia elnevezése a szlovén „kis hegy” – gorica szóból ered. A város az Isonzó és a Vipava folyó völgyének találkozásánál, közvetlenül a Szlovén határnál fekszik. A közelben találhatók a Collio-dombok, melyeken már régóta folyik a bor- és szőlőtermesztés. A település a prehisztorikus időkben már létezett, s az idők folyamán volt a Habsburg Birodalom és Napóleon fennhatósága alatt, majd pedig 1918-ban Olaszországhoz csatolták. A középkorban épült goriziai kastély, a Szent Bertalan tiszteletére állított kápolna, a barokk stílusú katedrális és a jezsuiták által épített Szent Ignác templom mind érdekes látnivalókat kínál.

Duino
Duinoban több érdekes templom is található, amelyek részben késő antik alapokon állnak. Említésre méltó a San Giovanni in Tuba templom, amelyet az ősidők óta szent helyként tisztelt hely, a Timavo folyó felszínre törésének helye mellé építettek. A helységben található továbbá több vár és kastély. Ezek közül a legismertebb az „Új kastély”, amelyet a XV. század elején építtetett a város akkori birtokosa, a Wallsee család, erődítmény céljából. A kastélyban töltött tartózkodása idején írta Rainer Maria Rilke osztrák költő a híres Duino-i Elégiákat. A költő emlékét idézi a Rilke-promenád, amely a szirt hosszában vezet Duino-tól Sistianaig, és amelyről panorámás kilátás nyílik a Trieszti-öbölre.

Trieszt
Triesztet elbűvölően szép természeti adottságai és kivételes történelmi emlékei varázsolják különleges hellyé. A nagy múltú városban megtalálhatók a legkülönbözőbb kultúrák és vallások, rengeteg műemlék és történelmi érdekesség: terek, paloták, szobrok, különböző vallások templomai, múzeumok sokasága, történelmi kávézók, tudományos intézmények, sportesemények. Trieszt szíve és szimbóluma az olasz egységről elnevezett Piazza Unita d’ Italia, amely a tengerre nyílik és gyönyörű paloták szegélyezik, például a Városháza óratornyos épülete és a hatalmas Giuseppe Verdi Operaház. A San Giusto hegyen találjuk a XIV. században, római mintára épült San Giusto katedrálist, valamint a velenceiek és osztrákok által 160 év alatt felépített erődöt, a San Giusto kastélyt. Trieszt jellegzetességei közé tartoznak kávéházai, melyek rendszerint máig megőrizték eredeti, XIX. századi megjelenésüket.

Miramare-kastély
A Miramare-kastély Trieszttől 8 km-re, közvetlenül a tengerparton, egy sziklaszirtre épült a XIX. században. A romantikus kastély Habsburg Miksa osztrák főherceg (majd mexikói császár, Ferenc József öccse) és felesége, a belga Sarolta hercegnő részére épült isztriai fehér márványból. Egy olasz stílusú kert veszi körül, melyben az egész világból vannak növényfélék (beleértve egészen ritka fajokat is) és szintén látogatható. A kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne. Kilátás nyílik a szikla csúcsáról a Grignano-öbölre és azon túl az Adriai-tengerre. A kastély – múzeumban minden szoba az eredeti, XIX. század közepéből származó díszekkel, tárgyakkal, bútorokkal van berendezve. A kastélyban Erzsébet királyné is gyakran megfordult.

Grotta Gigante
Grotta Gigante Trieszttől 15 km-re található a világ legnagyobb turista barlangja. A barlangot 1908-ban nyitották meg a látogatók számára. A barlangot szekértő vezetők kíséretével kb. 50 – 50 perc alatt lehet végig járni a 0,8 km hosszú, jól kiépített útvonalon. A gazdag képződmények kb. 10 millió évesek, némelyik közel 12 m magas. A barlang hőmérséklete egész évben állandó: 11 °C.

Lignano
Lignano az 1900-as évek legelején vált jelentős turisztikai központtá. Legfőbb vonzereje a 100 m széles, kb. 8 km hosszan elterülő homokos strandja, mely a lagúna és a tenger közötti földnyelven fekszik, valamint modern kikötője, ahonnan a közeli városokba, így Velencére is kirándulhatunk. Lignano Sabbiadoro (jelentése: aranyhomok) a korábbi városközpont ma már a legmozgalmasabb részhez tartozik, itt található a legtöbb étterem, diszkó, és minden, ami a szórakozással kapcsolatos. A Gulliverlandia élményparkban különleges tengeri akváriumot tekinthetünk meg többek között, és a dinoszauruszok korába is ellátogathatunk. A vízi szórakozás kedvelőit aquapark várja, de ne feledkezzünk meg az állatkertről sem, amely gyönyörűen rendezett park, vagy a különböző vidámparkokról.

Velence
Velence egész napos kirándulást szervezhetünk Velencébe. Lignano kikötőjéből hajóval is meglátogathatjuk a lagúnák városát. Velence 1000 évig volt a „Kelet kapuja” és a távoli mesevilág hangulata még ma is ott lebeg a város falai között. Nincs tündöklőbb látvány, mint a Piazza San Marco (Szent Márk tér) – Velence központja – akár ragyogó napsütésben, akár ezüstös éjjeli fényben pillantjuk meg. A tenger felé nyitott Piazetta a Szent Márk tér méltó folytatása. Itt található Velence leghíresebb hídja, a Sóhajok – hídja, amely a Dósze Palotát és a börtönt köti össze. Ha Velencében járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a vízi utazást „gondolával” vagy „vaporettóval”!