Lignano Kemping Olaszország

Lignano Kemping Olaszország

Lignano – Tengerparti Paradicsom Olaszországban

A Lignano az olasz Adria egyik gyöngyszeme. Az üdülőhelyen kívül Aquileia és Velence is közel található, érdemes ezeket is felfedezni.

Lignano – Az Olasz Adria Gyöngyszeme

Lignano az Olasz Adria gyöngyszeme, mert rendkívül gazdag látnivalókban és szórakozási lehetőségekben.

Kiváló minőségű homokos strandja, tiszta vize és számos vízi sportolási lehetőség teszi vonzóvá az ide látogatókat. Emellett a város kulturális és történelmi nevezetességei, valamint különféle szórakozóhelyei is hozzájárulnak ahhoz, hogy Lignano minden igényt kielégítő úti cél legyen.

Lignano elhelyezkedése és földrajzi jellemzői

Az olasz Adria egyik leghíresebb üdülőhelye, Lignano, mely a magyar határtól (Tornyiszentmiklós) 388 km-re helyezkedik el. Lignano a Tagliamento folyó bal partján fekszik, keleten és délen az Adriai-tenger határolja, míg északon a Laguna di Marano található.

Lignano látnivalói és környékbeli nevezetességei

A városka 3 részre osztható. Mindhárom rész más és más lehetőségeket kínál.

Látványosságok Lignanóban és környékén

Aquileia: Az UNESCO világörökség részeként híres ókori város, amelynek legfontosabb látnivalója a XIV. századi bazilika mozaikjai.

Palmanova: A ritka csillag alakú város lenyűgöző városfalai és történelmi központja miatt érdemes ellátogatni.

Cividale: A középkori városka szűk utcácskái, templomai és híres Ördög hídja magával ragadó élményt nyújtanak.

Kikapcsolódási lehetőségek

Aquasplash: Hatalmas élményfürdő, több csúszdával és medencével.

Grotta Gigante: A világ legnagyobb turista barlangja, különleges természeti képződményekkel.

Lignano Sabbiadoro medencék a kemping területén: A kempingen belüli uszodaparkban található egy pezsgőfürdő csúszdával, egy kicsi gyerek csúszdával és egy félolimpiai méretű. A gyermekmedence lefedhető és rossz idő esetén fűthető. A park a közelmúltban két új csúszdával, az új pezsgőfürdővel, a lusta folyóval és egy új játszótérrel bővült. Ezeket is fűtik.

Sabbiadoro Beach Bar úszómedencék A bár melletti két gyönyörű medencében eltölthet egy pihentető napot a dűne árnyékában, minden korosztály számára pezsgőfürdők kényeztetve. Hadd szolgáljuk fel finom ételeinket, melyeket gazdag étlapunkon talál.

Szórakozás és Kényelem Lignanoban

Sabbiadoro éjjel-nappal nyüzsgő programokkal teli, az elegáns sétálóutcákon üzletek, butikok, éttermek, kávézók és fagylaltozók csábítják a vendégeket.

A Pineta és a Riviera részek csendesebbek, nyugalmasabb pihenést nyújtanak. Lignano Pinetát: Marcello D’Olivo udinei építész különleges, csigavonalban futó utcákat tervezett lakóövezetek és zöld területek váltakozásával. A villák és szállodák ma is a szelíden hullámzó buckák között, félig a zöldben bújnak meg. Az építtető vendégeként Hemingway többször nyaralt itt. Hemingway 1954-ben érkezett először a Lignano-félszigetre, amit a lagúna természeti szépségétől elbűvölve Kis-Floridának nevezett el.

Lignano 8 km hosszú, finomhomokos tengerpartja minden korosztály számára megfelelő. A víz lassan mélyül, így a kisgyermekes családok is kényelmesen használhatják, ám az úszni vágyó vendégek is hamar találnak mélyebb vizet. A lágyan hullámzó tenger rendkívül tiszta, minden évben kiérdemli az európai kékzászlós minősítést.

A part egész hosszában játszóterek, vízi sportok széles választéka, fagyizók, bárok, éttermek, kutyás strandok, kihelyezett napágyak, napernyők mind-mind a vendégek kényelmét szolgálják.

Szórakozás

A csodálatos tengerparton túl, számos egyéb szórakozási lehetőség várja a nyaralókat:

Aquasplash: Hatalmas élményfürdő mesterséges hullámokkal, 15 csúszdával, köztük kamikaze csúszdákkal és koromsötét alagutakkal, amelyeken átcsobbanhatunk végül a vízbe.

I Gommosi vidámpark: A Lignano Sabbiadoro I Gommosi vidámpark a Pineta városrész közelében a város és a tengerpart között található. A parkban a felfújható játékvárakon kívül, egyéb játékok is várnak.

Parco Junior: Lignano Sabbiadoro városközpontban található, minden gyermek számára felejthetetlen élményeket kínál. Rengeteg játékkal, gyermekbarát szolgáltatásokkal, egészséges környezetben. Tilos a dohányzás!

További Szórakozási és Kulturális Lehetőségek

Strabilia Luna Park: A Strabilia Luna Park egy klasszikus vidámpark, közel hatvan fantasztikus játékkal, a hullámvasút és óriáskerék mellett kipróbálhatjuk még a vízi dodzsemet, minimotor pályát és különféle tematikus játékokat, de részt vehetünk vadnyugati kalandon, vagy benézhetünk a horror házba.

Parco Zoo Punta Verde: A Bibione és Lignano között elterülő állatkert a legszebb olasz állatkertek egyike.

Parco dei Pappagalli/Papagájpark: Európa első egyetlen témát átölelő, a madarak ezen ezerszínű családjának szentelt tudományos parkja. Egy hely, amit azért hoztak létre, hogy közelről szemlélhessük a többszáz gyönyörű példányt és a több mint 40, kihalás szélén álló fajt.

Aquarium-Ente Tutela Pesca: Az új Aquariumban a régió halaival ismerkedhetünk. Az interaktív bemutatóhely egyedülálló Olaszországban.

Kerékpárral Lignanoban

Lignano Sabbiadoro részén 20 km-es kényelmes, biztonságos kerékpárutat találunk, ezen a részen bátran biciklire pattanhatunk és felfedezhetjük a környéket. A természetvédelmi területen a lagúnák mellett is, egyedülálló környezetben, biztonságosan kerekezhetünk.

Kirándulások a Környéken

Codroipo város:

  • Villa Manin: A velencei dózsék utolsó palotája. A villa parkja a régió legjelentősebb francia stílusban kialakított történeti parkja. Az ösvényekkel, tavacskákkal és évszázados fákkal teli parkban mindig felüdítő sétát tehetünk. (Passariano di Codro)
  • Hintómúzeum: A múzeum egyedül álló Olaszországban, 44 hintó látható itt, közülük több filmben is szerepelt, pl. Visconti Leopárd c. filmjében. A múzeum nem messze található a Villa Manintől. (San Martino di Codroipo)
  • Lagunák: A lagunák élővilága természetvédelem alatt állnak. A Marano-lagúna és a Grado-lagúna között elterülő táj, a Lignano környéki rezervátumok egyedülálló állat- és növényvilággal büszkélkedhetnek. A Foci dello Stella és a Valle Canal Novo természetvédelmi területek egyesítésével létrejött rezervátum védett értékeit a szervezett hajókirándulásokon túl kajakkal, kenuval vagy evezős csónakkal is fel lehet fedezni. A lagunák Lignano Sabbiadoro-ból hajóval is elérhetők, de akár családi, bérelhető SUP-deszkákkal is bebarangolhatjuk. (Marano, www.maranolagunare.com)

Parco della Stella (Ariis di Rivignano), természetvédelmi terület. Batana-val, a lapos fenekű csónakkal vagy biciklivel a biciklis útvonalakon eljuthatunk a Stella folyó torkolatánál lévő Természeti rezervátumba: a laguna varázslatos fényei, a vadkacsák, a gémek és számos más madárfaj egy igazi természeti paradicsomnak fog tűnni.

Mit érdemes még megnézni

Aquileia

Aquileia a kempingből kézenfekvő átlátogatni Aquileiába, amelyet az UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai öröksége részének nyilvánított. Aquileia a római birodalom egyik legfontosabb kikötője és egyik legnagyobb városa volt. A megannyi régészeti emlék, múzeum bizonyítja az egykori nagyváros (i. e. II. századtól az V. századig) gazdagságát. Aquileia fő nevezetességét a XIV. században befejezett bazilika rejti. Itt látható, az egykori ókeresztény templom Olaszországban is egyedülálló méretű mozaik együttese. A várost 452-ben Attila hunjai rabolták ki, s rombolták le. Egy, a lováról hátrafelé nyilazó magyar harcost a bazilika altemplomában rajz örkíti meg.

Palmanova

Palmanova egy ritkaságnak számító vár-város, amely csillag alakú, erődszerű struktúrájáról híres. Palmanovát a Velencei Köztársaság alapította 1593 október 7-én, mint modern katonai erődöt. Több száz éve mérnöki pontossággal tervezték meg a szabályos kilencszögű, helyenként 40 méter vastag városfallal körülvett települést, amelybe három kapun lehetett (s lehet ma is) csak bejutni s valamennyi utcája a központi térre fut be. Érdemes megnézni a hatszögletű központi téren elhelyezkedő, XVII. században épült katedrálist. 1960-ban a várost nemzeti műemlékké nyilvánították.

Cividale

Cividale a smaragdzöld színű Natisone folyó partján elterülő, Julius Caesar alapította Cividale a középkorban a longobárdok fővárosa volt. Szűk utcácskáival, hangulatos tereivel, középkori templomaival, kilátóival, kelták és longobárdok történelmi nyomait őrző köveivel turisták kedvelt úti célja. Cividale szimbóluma a XV. századi Ördög híd, amely egy sziklatömbre épült, s a legenda szerint maga az ördög hajította oda. A város híres a környéken termelt borairól is. Népszerű eseményei: a Dómban az Epifania (Vízkereszt) ünnepe januárban, a San Donato templomban a Palio (középkori lovasverseny) augusztusban, Közép-Európa művészeti fesztiválja, a Mittelfest pedig júliusban. Ez utóbbi tizenkét éve minden évben június közepén kerül megrendezésre, s a magyar születésű író, rendező Pressburger György – a budapesti Olasz Intézet korábbi igazgatója – szervezi.

Gorizia

Gorizia elnevezése a szlovén „kis hegy” – gorica szóból ered. A város az Isonzó és a Vipava folyó völgyének találkozásánál, közvetlenül a Szlovén határnál fekszik. A közelben találhatók a Collio-dombok, melyeken már régóta folyik a bor- és szőlőtermesztés. A település a prehisztorikus időkben már létezett, s az idők folyamán volt a Habsburg Birodalom és Napóleon fennhatósága alatt, majd pedig 1918-ban Olaszországhoz csatolták. A középkorban épült goriziai kastély, a Szent Bertalan tiszteletére állított kápolna, a barokk stílusú katedrális és a jezsuiták által épített Szent Ignác templom mind érdekes látnivalókat kínál.

Duino

Duinoban több érdekes templom is található, amelyek részben késő antik alapokon állnak. Említésre méltó a San Giovanni in Tuba templom, amelyet az ősidők óta szent helyként tisztelt hely, a Timavo folyó felszínre törésének helye mellé építettek. A helységben található továbbá több vár és kastély. Ezek közül a legismertebb az „Új kastély”, amelyet a XV. század elején építtetett a város akkori birtokosa, a Wallsee család, erődítmény céljából. A kastélyban töltött tartózkodása idején írta Rainer Maria Rilke osztrák költő a híres Duino-i Elégiákat. A költő emlékét idézi a Rilke-promenád, amely a szirt hosszában vezet Duino-tól Sistianaig, és amelyről panorámás kilátás nyílik a Trieszti-öbölre.

Trieszt

Triesztet elbűvölően szép természeti adottságai és kivételes történelmi emlékei varázsolják különleges hellyé. A nagy múltú városban megtalálhatók a legkülönbözőbb kultúrák és vallások, rengeteg műemlék és történelmi érdekesség: terek, paloták, szobrok, különböző vallások templomai, múzeumok sokasága, történelmi kávézók, tudományos intézmények, sportesemények. Trieszt szíve és szimbóluma az olasz egységről elnevezett Piazza Unita d’ Italia, amely a tengerre nyílik és gyönyörű paloták szegélyezik, például a Városháza óratornyos épülete és a hatalmas Giuseppe Verdi Operaház. A San Giusto hegyen találjuk a XIV. században, római mintára épült San Giusto katedrálist, valamint a velenceiek és osztrákok által 160 év alatt felépített erődöt, a San Giusto kastélyt. Trieszt jellegzetességei közé tartoznak kávéházai, melyek rendszerint máig megőrizték eredeti, XIX. századi megjelenésüket.

Miramare-kastély

A Miramare-kastély Trieszttől 8 km-re, közvetlenül a tengerparton, egy sziklaszirtre épült a XIX. században. A romantikus kastély Habsburg Miksa osztrák főherceg (majd mexikói császár, Ferenc József öccse) és felesége, a belga Sarolta hercegnő részére épült isztriai fehér márványból. Egy olasz stílusú kert veszi körül, melyben az egész világból vannak növényfélék (beleértve egészen ritka fajokat is) és szintén látogatható. A kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne. Kilátás nyílik a szikla csúcsáról a Grignano-öbölre és azon túl az Adriai-tengerre. A kastély – múzeumban minden szoba az eredeti, XIX. század közepéből származó díszekkel, tárgyakkal, bútorokkal van berendezve. A kastélyban Erzsébet királyné is gyakran megfordult.

Grotta Gigante

A Grotta Gigante Trieszttől 15 km-re található a világ legnagyobb turista barlangja. A barlangot 1908-ban nyitották meg a látogatók számára. A barlangot szekértő vezetők kíséretével kb. 50 – 50 perc alatt lehet végig járni a 0,8 km hosszú, jól kiépített útvonalon. A gazdag képződmények kb. 10 millió évesek, némelyik közel 12 m magas. A barlang hőmérséklete egész évben állandó: 11 °C.

Velence

Velencébe egész napos kirándulást szervezhetünk. Lignano kikötőjéből hajóval is meglátogathatjuk a lagúnák városát. Velence 1000 évig volt a „Kelet kapuja” és a távoli mesevilág hangulata még ma is ott lebeg a város falai között. Nincs tündöklőbb látvány, mint a Piazza San Marco (Szent Márk tér) – Velence központja – akár ragyogó napsütésben, akár ezüstös éjjeli fényben pillantjuk meg. A tenger felé nyitott Piazetta a Szent Márk tér méltó folytatása. Itt található Velence leghíresebb hídja, a Sóhajok – hídja, amely a Dósze Palotát és a börtönt köti össze. Ha Velencében járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a vízi utazást „gondolával” vagy „vaporettóval”!