Lignano

Az olasz Adria egyik leghíresebb üdülőhelye Lignano, mely a magyar határtól (Tornyiszentmiklós) 388 km-re helyezkedik el. Lignano a Tagliamento folyó bal partján fekszik, keleten és délen az Adriai-tenger határolja, míg északon a Laguna di Marano található. A városka 3 részre osztható. Mindhárom rész más és más lehetőségeket kínál.

Sabbiadoro éjjel-nappal nyüzsgő programokkal teli, az elegáns sétálóutcákon üzletek, butikok, éttermek, kávézók és fagylaltozók csábítják a vendégeket.

A Pineta és a Riviera részek csendesebbek, nyugalmasabb pihenést nyújtanak. Lignano Pinetát: Marcello D’Olivo udinei építész különleges, csigavonalban futó utcákat tervezett lakóövezetek és zöld területek váltakozásával. A villák és szállodák ma is a szelíden hullámzó buckák között, félig a zöldben bújnak meg. Az építtető vendégeként Hemingway többször nyaralt itt. Hemingway 1954-ben érkezett először a Lignano-félszigetre, amit a lagúna természeti szépségétől elbűvölve Kis-Floridának nevezett el.

Lignano 8 km hosszú, finomhomokos tengerpartja minden korosztály számára megfelelő. A víz lassan mélyül, így a kisgyermekes családok is kényelmesen használhatják, ám az úszni vágyó vendégek is hamar találnak mélyebb vizet. A lágyan hullámzó tenger rendkívül tiszta, minden évben kiérdemli az európai kékzászlós minősítést.

A part egész hosszában játszóterek, vízi sportok széles választéka, fagyizók, bárok, éttermek, kutyás strandok, kihelyezett napágyak, napernyők mind-mind a vendégek kényelmét szolgálják.

Szórakozás

A csodálatos tengerparton túl, számos egyéb szórakozási lehetőség várja a nyaralókat:

Aquasplash: Hatalmas élményfürdő mesterséges hullámokkal, 15 csúszdával, köztük kamikáze csúszdákkal és koromsötét alagutakkal, amelyeken átcsobbanhatunk végül a vízbe.

I Gommosi vidámpark: A Lignano Sabbiadoro I Gommosi vidámpark a Pineta városrész közelében a város és a tengerpart között található. A parkban a felfújható játékvárakon kívül, egyéb játékok is várnak.

Parco Junior: Lignano Sabbiadoro városközpontban található, minden gyermek számára felejthetetlen élményeket kínál. Rengeteg játékkal, gyermekbarát szolgáltatásokkal, egészséges környezetben. Tilos a dohányzás!

Strabilia Luna Park: A Strabilia Luna Park egy klasszikus vidámpark, közel hatvan fantasztikus játékkal, a hullámvasút és óriáskerék mellett kipróbálhatjuk még a vízi dodzsemet, minimotor pályát és különféle tematikus játékokat, de részt vehetünk vadnyugati kalandon, vagy benézhetünk a horror házba.

Parco Zoo Punta Verde. A Bibione és Lignano között elterülő állatkert a legszebb olasz állatkertek egyike.

Parco dei Pappagalli/Papagájpark. Európa első egyetlen témát átölelő, a madarak ezen ezerszínű családjának szentelt tudományos parkja. Egy hely, amit azért hoztak létre, hogy közelről szemlélhessük a többszáz gyönyörű példányt és a több mint 40, kihalás szélén álló fajt. 

Aquarium-Ente Tutela Pesca. Az új Aquariumban a régió halaival ismerkedhetünk. Az interaktív bemutatóhely egyedülálló Olaszországban.

Kerékpárral Lignanoban

Lignano Sabbiadoro részén 20 km-es kényelmes, biztonságos kerékpárutat találunk, ezen a részen bátran biciklire pattanhatunk és felfedezhetjük a környéket. A természetvédelmi területen a lagúnák mellett is, egyedülálló környezetben, biztonságosan kerekezhetünk.

Kirándulások a környéken

Codroipo város

Villa Manin: A velencei dózsék utolsó palotája. A villa parkja a régió legjelentősebb francia stílusban kialakított történeti parkja. Az ösvényekkel, tavacskákkal és évszázados fákkal teli parkban mindig felüdítő sétát tehetünk. (Passariano di Codro)

Hintómúzeum: A múzeum egyedül álló Olaszországban, 44 hintó látható itt, közülük több filmben is szerepelt, pl. Visconti Leopárd c. filmjében. A múzeum nem messze található a Villa Manintől. (San Martino di Codroipo)

Lagunák. A lagunák élővilága természetvédelem alatt állnak. A Marano-lagúna és a Grado-lagúna között elterülő táj, a Lignano környéki rezervátumok egyedülálló állat- és növényvilággal büszkélkedhetnek. A Foci dello Stella és a Valle Canal Novo természetvédelmi területek egyesítésével létrejött rezervátum védett értékeit a szervezett hajókirándulásokon túl kajakkal, kenuval vagy evezős csónakkal is fel lehet fedezni. A lagunák Lignano Sabbiadoro-ból hajóval is elérhetők, de akár családi, bérelhető SUP-deszkákkal is bebarangolhatjuk.

(Marano, www.maranolagunare.com)

Parco della Stella (Ariis di Rivignano), természetvédelmi terület. Batana-val, a lapos fenekű csónakkal vagy biciklivel a biciklis útvonalakon eljuthatunk a Stella folyó torkolatánál lévő Természeti rezervátumba: a laguna varázslatos fényei, a vadkacsák, a gémek és számos más madárfaj egy igazi természeti paradicsomnak fog tűnni.

Mit érdemes még megnézni

Aquileia
Aquileia a kempingből kézenfekvő átlátogatni Aquileiába, amelyet az UNESCO az emberiség kulturális és archeológiai öröksége részének nyilvánított. Aquileia a római birodalom egyik legfontosabb kikötője és egyik legnagyobb városa volt. A megannyi régészeti emlék, múzeum bizonyítja az egykori nagyváros (i. e. II. századtól az V. századig) gazdagságát. Aquileia fő nevezetességét a XIV. században befejezett bazilika rejti. Itt látható, az egykori ókeresztény templom Olaszországban is egyedülálló méretű mozaik együttese. A várost 452-ben Attila hunjai rabolták ki, s rombolták le. Egy, a lováról hátrafelé nyilazó magyar harcost a bazilika altemplomában rajz örkíti meg.

Palmanova
Palmanova egy ritkaságnak számító vár-város, amely csillag alakú, erődszerű struktúrájáról híres. Palmanovát a Velencei Köztársaság alapította 1593 október 7-én, mint modern katonai erődöt. Több száz éve mérnöki pontossággal tervezték meg a szabályos kilencszögű, helyenként 40 méter vastag városfallal körülvett települést, amelybe három kapun lehetett (s lehet ma is) csak bejutni s valamennyi utcája a központi térre fut be. Érdemes megnézni a hatszögletű központi téren elhelyezkedő, XVII. században épült katedrálist. 1960-ban a várost nemzeti műemlékké nyilvánították.

Cividale
Cividale a smaragdzöld színű Natisone folyó partján elterülő, Julius Caesar alapította Cividale a középkorban a longobárdok fővárosa volt. Szűk utcácskáival, hangulatos tereivel, középkori templomaival, kilátóival, kelták és longobárdok történelmi nyomait őrző köveivel turisták kedvelt úti célja. Cividale szimbóluma a XV. századi Ördög híd, amely egy sziklatömbre épült, s a legenda szerint maga az ördög hajította oda. A város híres a környéken termelt borairól is. Népszerű eseményei: a Dómban az Epifania (Vízkereszt) ünnepe januárban, a San Donato templomban a Palio (középkori lovasverseny) augusztusban, Közép-Európa művészeti fesztiválja, a Mittelfest pedig júliusban. Ez utóbbi tizenkét éve minden évben június közepén kerül megrendezésre, s a magyar születésű író, rendező Pressburger György – a budapesti Olasz Intézet korábbi igazgatója – szervezi.

Gorizia
Gorizia elnevezése a szlovén „kis hegy” – gorica szóból ered. A város az Isonzó és a Vipava folyó völgyének találkozásánál, közvetlenül a Szlovén határnál fekszik. A közelben találhatók a Collio-dombok, melyeken már régóta folyik a bor- és szőlőtermesztés. A település a prehisztorikus időkben már létezett, s az idők folyamán volt a Habsburg Birodalom és Napóleon fennhatósága alatt, majd pedig 1918-ban Olaszországhoz csatolták. A középkorban épült goriziai kastély, a Szent Bertalan tiszteletére állított kápolna, a barokk stílusú katedrális és a jezsuiták által épített Szent Ignác templom mind érdekes látnivalókat kínál.

Duino
Duinoban több érdekes templom is található, amelyek részben késő antik alapokon állnak. Említésre méltó a San Giovanni in Tuba templom, amelyet az ősidők óta szent helyként tisztelt hely, a Timavo folyó felszínre törésének helye mellé építettek. A helységben található továbbá több vár és kastély. Ezek közül a legismertebb az „Új kastély”, amelyet a XV. század elején építtetett a város akkori birtokosa, a Wallsee család, erődítmény céljából. A kastélyban töltött tartózkodása idején írta Rainer Maria Rilke osztrák költő a híres Duino-i Elégiákat. A költő emlékét idézi a Rilke-promenád, amely a szirt hosszában vezet Duino-tól Sistianaig, és amelyről panorámás kilátás nyílik a Trieszti-öbölre.

Trieszt
Triesztet elbűvölően szép természeti adottságai és kivételes történelmi emlékei varázsolják különleges hellyé. A nagy múltú városban megtalálhatók a legkülönbözőbb kultúrák és vallások, rengeteg műemlék és történelmi érdekesség: terek, paloták, szobrok, különböző vallások templomai, múzeumok sokasága, történelmi kávézók, tudományos intézmények, sportesemények. Trieszt szíve és szimbóluma az olasz egységről elnevezett Piazza Unita d’ Italia, amely a tengerre nyílik és gyönyörű paloták szegélyezik, például a Városháza óratornyos épülete és a hatalmas Giuseppe Verdi Operaház. A San Giusto hegyen találjuk a XIV. században, római mintára épült San Giusto katedrálist, valamint a velenceiek és osztrákok által 160 év alatt felépített erődöt, a San Giusto kastélyt. Trieszt jellegzetességei közé tartoznak kávéházai, melyek rendszerint máig megőrizték eredeti, XIX. századi megjelenésüket.

Miramare-kastély
A Miramare-kastély Trieszttől 8 km-re, közvetlenül a tengerparton, egy sziklaszirtre épült a XIX. században. A romantikus kastély Habsburg Miksa osztrák főherceg (majd mexikói császár, Ferenc József öccse) és felesége, a belga Sarolta hercegnő részére épült isztriai fehér márványból. Egy olasz stílusú kert veszi körül, melyben az egész világból vannak növényfélék (beleértve egészen ritka fajokat is) és szintén látogatható. A kastélyt 1955-ben államosították és jelenleg múzeum működik benne. Kilátás nyílik a szikla csúcsáról a Grignano-öbölre és azon túl az Adriai-tengerre. A kastély – múzeumban minden szoba az eredeti, XIX. század közepéből származó díszekkel, tárgyakkal, bútorokkal van berendezve. A kastélyban Erzsébet királyné is gyakran megfordult.

Grotta Gigante
A Grotta Gigante Trieszttől 15 km-re található a világ legnagyobb turista barlangja. A barlangot 1908-ban nyitották meg a látogatók számára. A barlangot szekértő vezetők kíséretével kb. 50 – 50 perc alatt lehet végig járni a 0,8 km hosszú, jól kiépített útvonalon. A gazdag képződmények kb. 10 millió évesek, némelyik közel 12 m magas. A barlang hőmérséklete egész évben állandó: 11 °C.

Velence
Velencébe egész napos kirándulást szervezhetünk. Lignano kikötőjéből hajóval is meglátogathatjuk a lagúnák városát. Velence 1000 évig volt a „Kelet kapuja” és a távoli mesevilág hangulata még ma is ott lebeg a város falai között. Nincs tündöklőbb látvány, mint a Piazza San Marco (Szent Márk tér) – Velence központja – akár ragyogó napsütésben, akár ezüstös éjjeli fényben pillantjuk meg. A tenger felé nyitott Piazetta a Szent Márk tér méltó folytatása. Itt található Velence leghíresebb hídja, a Sóhajok – hídja, amely a Dósze Palotát és a börtönt köti össze. Ha Velencében járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki a vízi utazást „gondolával” vagy „vaporettóval”!